söndag 20 december 2015

Början på en terrass

Fem veckor efter vårt förra besök i Marseillan så var det dags att återse både staden och vårt blivande hus. Det känns fortfarande helt rätt och det känns som att ödet hade just det här huset väntandes på oss. Den här resan är det bara jag som åker ner själv och min fru är kvar i ett mörkt och regntungt Sverige. Mistralen blåser och efter en vinglig sista sträcka så landar flyget i ett soligt om än lite kyligt Marseille. Även om både Béziers och Montpelliers flygplatser ligger närmare så har vi två av tre gånger flugit till Marseille. Det verkar som att med kort varsel är det lättare att hitta billigare flyg till dit än till de andra flygplatserna.

Jag passade att köra över Séte och stanna till på Lido (strandremsan mellan Medelhavet och Étang de Thau) där det ligger långa sandstränder. En söndag i november så var jag ändå inte ensam utan det var några ensamma bilar och husbilar som stod parkerade och människor strövade längs stranden och plockade drivved och snäckor.
Väl i Marseillan var det lite färre människor i rörelse än vid vårt senaste besök. Solen sken dock och några växter blommade fortfarande! Denna gång hade jag bokat in mig på ett B&B i Marseillan, Cosy chambres d'hôtes.. Jämfört med de två tidigare vistelserna i Pézenas och Grau'dAgde så är prisnivån på B&B i Marseillan högre. Jag passade på att prata med de väldigt trevliga ägarna Christel och Vincent och berättade att vi var på väg att köpa hus i Marseillan. De hade köpt sitt hus för sex år sedan och rustat upp det. När de köpte det var det jordgolv i entréplan och de har fått renovera det mesta. Så vi pratade en del om renovering. Det känns faktiskt skönt att köpa ett hus som inte behöver renoveras utan det enda vi ska göra är att bygga till en takterrass.

Efter frukosten så träffade jag vår mäklare och en byggmästare för att diskutera hur en takterrass kan byggas och få en kostnadsuppskattning på arbetet. Översta våningen på huset har för tillfället ett loft och stor takhöjd. Att bygga en takterrass betyder i princip att lyfta av taket bygga ett golv och sedan täta allt... Det känns som ett stort jobb men de är vana vid det här nere då alla utlänningar som köper ett hus vill ha en takterrass. Det ska inte vara något problem att få ok från staden så länge inte takterrassen syns nerifrån gatan, vilket inte ska vara ett problem för oss. Jag fick ett mycket positivt intryck av Yann, som är byggmästaren. Han kommer att ordna allt från ritningar, kontakt med staden och samordna de som ska bygga. 


Hamnen i Marseillan var lika mysig som alltid men de flesta restaurangerna var stängda för vintern. Några kaféer och restauranger höll fortfarande öppet.


Marseillans gränder i den gamla delen är urmysiga. Tänk att vi om några månader kommer att ha vårat eget hus här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar