onsdag 4 april 2018

Pont du Gard

Våren här i Frankrike är senare än normalt det här året. Vi har haft 15-17 grader de första dagarna och igår skulle det duggregna i Marseillan så vi bestämde oss för att åka och besöka Pont du Gard. Något som vi har velat göra länge men som inte har blivit av tidigare. Vädrets makter var med oss och vi fick 22 grader och sol så vi njöt av våren.

Innan vi åkte mot akvedukten gjorde vi en kort avstickare och avklarade lite pappersarbete med borgmästeriet. Den vänliga kvinnan hänvisade oss till tekniska kontoret i utkanten av Marseillan där vi fick våra papper stämplade, även där var de väldigt trevliga. En positiv upplevelse av byråkratin i Frankrike. Får nog säga att de flesta vi har varit i kontakt med under de två år vi har haft huset har varit väldigt hjälpsamma.


Efter att parkerat bilen och passerat välkomstcentret så gick vi direkt ner till akvedukten och floden Le Gard. På sommaren är det nog ett härligt ställe att bada på och man kan vandra upp och ner längs floden. Just nu var temperaturen alldeles för sval för ett dopp. Men vi kommer säkert att återvända hit en varm sommardag och ta en heldag här.

Akvedukten byggdes av romarna runt 40-50 efter Kristus och är 275 lång och 48 meter hög. Väldigt imponerande. Akvedukten är del av vattenledningen från en källa i Uzés till Nîmes. Den var totalt 52 km lång och användes under mer än 500 år och det flöt 400 liter vatten per sekund genom den.På vägen ner till bron passerade vi ett olivträd med den aktningsvärda åldern av 1110 år! Och då hade det även klarat av att flyttas från Spanien till sin nuvarande plats för 30 år sedan.Vi avslutade besöket med att titta in i museet som är väl värt ett besök för att få förståelse för hur akvedukten byggdes och användes.


Foto från www.pontdugard.frInga kommentarer:

Skicka en kommentar