lördag 26 augusti 2017

Abbeye de Fontfroide - en pärla

Efter att flertalet gånger ha passerat Narbonne och sett en skylt med riktningen Abbaye de Fontfroide och ha talat om att det borde vi besöka så blev det äntligen tillfälle att göra det under vår sommarvistelse. Efter att ha varit här nere i Marseillan under några sommarveckor så brukar det alltid vara så att någon av barnen blir kvar hemma när vi gör utflykter beroende på utflyktsmål och energinivå. Den här dagen var det yngsta tjejen som inte är så intresserad av gamla byggnader som stannade hemma med löfte om att inte ägna hela tiden vi var borta åt datorn.
En kort sammanfattning av Fontfroide är att om du är det minsta historieintresserad så bara måste du åka dit. En väldigt vackert och rogivande kloster som dessutom är väl omhändertaget och presenterat på ett mycket intressant sätt. Vid entrén så har man valet att ta antingen en broschyr eller en padda. Förvånansvärt många tog broschyren men vi rekommenderar verkligen paddan. För varje rum berättas en kort historia om rummet och sedan har den ytterligare bilder och ibland även videosnuttar för den som vill veta mer. Så här borde alla historiska platser göra. Det blir en helt annan upplevelse.

Klostret grundades som ett Benediktinerkloster på 1000-talet för att sedan bli ett Cistercienkloster  på 1100-talet. Under de albigeosiska korståget mot katarerna så var det ett av katolicismens starka fästen i området. En av deras abbéer blev på 1300-talet påve, Benoît XII och var den som sedan byggde palatset i Avignon. 


Klostret köptes 1908 av Gastave Fayet som renoverade klostret och det är hans familj som fortfarande äger det.
Fayet var en målare och konstsamlare. Bland annat så utförde hans vän Richard Burgsthal många av fönstren till den vackra kyrkan.
'

Efter att ha gått igenom klostret så kommer man ut i en stor rosenträdgård och bredvid den finns en trädgård till med promenadstigar. Man kan även ta längre promenader runt klostret. 

1 kommentar: