onsdag 25 juli 2018

Besök på katharslott - Peyrepertuse

Under våra tre år med hus i Marseillan har vi hela tiden velat besöka något av katarslotten. Berättelserna och historien om katarerna är sammanvävd med södra Frankrike. En tips på en bra bok som utspelar sig under katartiden är Labyrinten av Kate Moss, kan verkligen rekommenderas! Sedan så finns det så klart massor med facklitteratur om katerna och Albingenserkriget som utspelade sig i början av 1200-talet efter det första korståget mot katererna. Det var ett blodigt krig, bland annat så brändes hela Beziers ned och hela befolkningen i staden dödades år 1209.

Katarena var en kristen religiös livsåskådning som fanns på flera platser i Europa. Det finns inte mycket texter bevarade så det finns inte en komplett bild över deras religion som dessutom varierade mellan olika platser. Men det man vet är att de förkastade de flesta katolska sakramenten och bara hade en central rit, consolamentum. De protesterade mot den katolska kyrkan som de hävdade hade blivit moraliskt, andligt och politiskt korrupt. Katarerna växte sig stark under slutet av 1100-talet och detta resulterade till slut i framväxten av inkvisitionen och albigenskorstågen när den katolska kyrkan reagerade mot den. I början av 1300-talet så hade den katolska kyrkan kvävt katarerna men i södra Frankrike så finns deras historia kvar.



Självklart så är de fästningar och slott som i dag kallar katarslott inte bara i bruk av katarena utan byggdes ofta i början av 1000-talet av furstar som ibland gick över till den katarska livsåskådningen och de fick då en plats i historien om katarerna. Efter korstågen blev de ofta en del av gränsbefästningen mellan Frankrike och Spanien. 

Peyrepertuse är ett av dessa slott som reser sig allra högst upp på en bergskamn. Efter att ha parkerat bilen så är det en kvarts promenad upp till slottet. Utsikten är milsvid och man kan förstå att läget är perfekt om man vill kunna övervaka landskapet.


Det är omgivet av 30-40 meter branta klippor på tre sidor och det bara möjligt att nå slottet från den norra sidan.



Efter att ha klättrat ner så tog vi bilen det ett närbeläget bad vid Gorges du Verdouble (Moulin de la Ribaute) med härliga forsar och vattenfall. När man åker söderut från Duilhac så finns det en väg in till vänster som leder till en parkering precis bredvid badet.Om det inte vore så långt från Marseillan skulle vi gärna åka hit ofta.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar